Kaj je aromaterapija?

Aromaterapija je praksa uporabe naravnih olj, pridobljenih iz cvetov, lubja, stebel, listov, korenin ali drugih delov rastlin za izboljšanje psihičnega in fizičnega počutja.

Inhalacija arom iz teh "bistvenih" olj naj bi po splošnem prepričanju spodbujala delovanje možganov. Eterična olja se lahko absorbirajo tudi skozi kožo, kjer potujejo skozi krvni obtok in tako lahko spodbujajo celjenje celotnega telesa.
 

 

Aromaterapija ima vse večjo vlogo

Nekatere zdravstvene koristi aromaterapije vključujejo njeno sposobnost za zmanjšanje anksioznosti, lajšanje depresije, povečanje energijske ravni, pospešuje proces zdravljenja, odpravo glavobolov, povečanje kognitivne zmogljivosti, pomoč pri težavah z nespečnostjo, krepi imunski sistem, zmanjša bolečino, izboljšujejo prebavo in pospešijo krvni obtok.

Obstaja veliko število eteričnih olj, vsako s svojimi prednostmi in zdravilnimi lastnostmi.

Nekatera eterična olja in njihove lastnosti

Vsako eterično olje ima svoje terapevtske prednosti. Sivka pomaga pri premagovanju stresa, poprova meta je naravno eterično olje za povečanje energije. V nadaljevanju predstavljamo nekaj eteričnih olj in njihovo uporabo. 

KAMILICA

Kamilica je znana po svojih pomirjujočih lastnostih (zlasti v čaju). Izloči se kot eterično olje iz listov cvetočih rastlin z istim imenom. Obstajata dve vrsti kamilice, rimska kamilica in nemške kamilice. Olje za aromaterapijo se lahko pridobi iz obeh sort, vendar so zdravilne lastnosti nekoliko drugačne.

Uporaba: Mnoge od teh lastnosti so značilne tako za rimsko kot nemško kamilico razen, če je navedeno drugače. Kamilica je močno sredstvo za umirjanje, kakor tudi antibiotik, antiseptik, antidepresiv in je na splošno primerna za dvig razpoloženja. Nemška sorta je pogosto bolj primerna za boj proti vnetjem, posebej sečil in prebavnih vnetij. Obe vrsti kamilice delujeta tudi kot analgetik. Pomagata lahko tudi pri odpravi aken.

EVKALIPTUS

Evkaliptusovo olje pridobivajo iz evkaliptusovega drevesa, ki izvira iz Avstralije. Ima močan vonj in je zlahka prepoznaven. Kot eterično olje je evkaliptus učinkovit kot sredstvo proti bolezni dihal. Prav tako ima sposobnost povečanja koncentracije.

Evkaliptus je učinkovit pri zdravljenju dihal. Poleg tega se uporablja kot antiseptik, dekongestiv, diuretik in stimulans. Prav tako ima hladilne lastnosti. Zelo pomaga v boju proti migreni in vročinskim stanjem. Ta hladilna sposobnost pomaga tudi v primeru bolečin v mišicah in bolečin na splošno.

JASMIN

Sladek vonj jasmina je pridobljen iz Jasminum grandiflorum, zimzelenega drevesa, ki izvora s Kitajske. Jasmin je drago olje, ki ima močne zdravilne lastnosti. Pomaga pri vsem, tako pri depresiji kot tudi pri porodu. Najbolj je znan po svojih sproščujočih lastnostih.

Za jasmin je zelo znano, da lajša poporodno depresijo in povečuje libido. Izredno učinkovit je tudi pri reševanju dihalnih težav, problematiki zasvojenosti in zmanjšanju napetosti in stresa.

SIVKA 

Sivkino olje je eno izmed najbolj priljubljenih eteričnih olj na trgu in to z razlogom. Ima prijeten vonj in je zelo učinkovito pri lajšanju stresa. Ime izhaja iz latinske besede Lavera, kar pomeni oprati. Poleg stresa, pomaga tudi pri zdravljenju prehlada, gripe in migrene.

Poleg odpravljanja stresa ima tudi naslednje zdravilne lastnosti: deluje antiseptično, antidepresivno, protivnetno, deluje kot diuretik in pomirjevalo.

LIMONA
Ni presenetljivo, da je limona priljubljeno eterično olje. Vonj limone je zelo cenjen zaradi svojega čistosti, vendar ima številne zdravilne lastnosti. Izboljšuje koncentracijo, pomaga pri prebavi in ​​lajša simptome aken in artritisa.

Olje limone je večplastno eterično olje. Pomaga pri vsem, od draženje kože, prebavnih težav do problemov s cirkulacijo. Je naravni spodbujevalec odpornosti organizma in lahko celo pomaga pri zmanjšanju celulita! Pomaga omiliti glavobole in znižati povišano telesno temperaturo, spodbuja tudi dobro razpoloženje.